Pre podporu slovenských podnikateľov sa chystá viacero projektov

24.01.2013 Bratislava

Bratislava 24. januára (TASR) - V rámci podpory podnikateľského prostredia plánuje rezort financií naštartovanie projektu JEREMIE, ktorý už niekoľko rokov čaká na spustenie. Malým a stredným podnikateľom by mal umožniť lepší prístup k financovaniu rizikovejších projektov.

"Mal by spustiť ďalší venture kapitálový fond, kde by sme mali podporiť start-upy, inovatívne spoločnosti a podobne," povedal na dnešnom podujatí Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) v Bratislave štátny tajomník Ministerstva financií (MF) SR Peter Pellegrini.

Ako na podujatí informoval minister hospodárstva SR Tomáš Malatinský, jeho rezort pripravuje v rámci podpory menších podnikateľov spoluprácu s Národnou agentúrou pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP). Jej podstatou bude vytvorenie stratégie pre rozvoj malého a stredného podnikania na Slovensku, ktoré bude zahŕňať nové ciele a priority podpory týchto podnikateľov. "Myslím, že v prvom štvrťroku rozbehneme aj financovanie malých a stredných podnikov z revolvingového finančného modelu, ktorý sa buduje v tejto agentúre už od roku 1999," skonštatoval Malatinský.

Podľa Pellegriniho pristúpi ministerstvo financií od nasledujúceho roku ku rekodifikácií daňových zákonov a všetkých ďalších právnych noriem, ktoré sa týkajú rezortu. Cieľom má byť ich zjednodušenie a odstránenie duplicity.

"Preto aj v týchto dňoch oslovujeme všetky asociácie a rôzne organizácie, aby nám cielene, so zameraním na finančnú správu a ministerstvo financií, avizovali veci, ktoré ich obťažujú a ktoré je možné vyhodnotiť ako nepotrebné pre štát," priblížil štátny tajomník.



Nové informačné služby

Počas tohto roka dôjde k ukončeniu viacerých projektov z Operačného programu Informatizácia spoločnosti (OPIS). Nové informačné služby verejnej správy budú postupne publikované na ústrednom portáli verejnej správy, ako aj na portáloch jednotlivých rezortov. Do konca roka 2013 by tak mali mať aj občania možnosť využiť nové elektronické formy komunikácie s verejnou správou. "Pevne verím, že v tomto roku niekoľko tých projektov úspešne ukončíme a uvedieme do života," konštatoval.

V rámci zvyšovania efektivity výberu daní pripravuje MF viaceré nové opatrenia. Jedným z nich je povinnosť podnikateľov zasielanie súhrnného elektronického výkazu dane z pridanej hodnoty (DPH) od 1. januára 2014. Vďaka tomu bude štát lepšie kontrolovať účtovníctvo firiem, ktoré sú platcami DPH. "Od toho si sľubujeme naozaj veľmi veľký výsledok v rámci zamedzenia karuselovým podvodom a fiktívnym obchodom a dokladom," dodal Pellegrini.

Doterajšie kroky vlády by mali zmierniť prorastové opatrenia

Slovenskí podnikatelia majú v súvislosti s rokom 2013 negatívne očakávania. Kroky vlády pritom hodnotia členovia Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) najkritickejšie od roku 2007. "Z hľadiska tvorby podnikateľského prostredia až 94 % podnikateľov hovorí, že podnikateľské prostredie na Slovensku sa zhoršilo, alebo stagnuje," povedal dnes v rozhovore pre TASR predseda SOPK Peter Mihók.

Z prieskumu, ktorý komora realizovala medzi svojimi členmi vlani na jeseň, vyplýva podľa Mihóka značná skepsa, keď viac ako 50 % respondentov hodnotí nedávno prijaté opatrenia vlády ako negatívne. Predseda SOPK by tak privítal od kabinetu Roberta Fica (Smer-SD) balíček prorastových opatrení. Tie by mali zmierniť dopad konsolidačných krokov. "Potrebné sú ale aj opatrenia v oblasti vymáhateľnosti práva, najmä v súdnictve," zdôraznil.



Z pohľadu ekonomickej aktivity očakávajú podnikatelia počas tohto roka najmä zhoršenie hospodárskych výsledkov. Obmedzená bude aj ich investičná aktivita, ako aj tvorba nových pracovných miest. Očakávania firiem sú podľa Mihóka ovplyvnené okrem vývoja v domácom prostredí aj situáciou v hlavných exportných teritóriách slovenského zahraničného obchodu. Vo väčšine týchto krajín sa totiž očakáva stagnácia alebo len slabý ekonomický rast.

Najväčšiu nespokojnosť pociťujú podnikatelia v daňovo-odvodovej oblasti. Pritom nejde len o zvýšenie zaťaženia, ale aj o demotiváciu podnikov platiť dane. "Samozrejme, nikto nie je spokojný, keď mu zvyšujú dane. Ale keď na druhej strane ten podnikateľ vidí, že veľa iných podnikov neplatí dane, tak o to je nespokojnejší," upozornil predseda SOPK. Ako dodal, počas tohto roka sa od vládneho kabinetu a zodpovedných ministerstiev očakáva, že zvýšia efektivitu výberu daní, ktorá je v SR dlhodobo nízka.

V tomto roku očakáva komora opätovný nárast domácej spotreby, čo by malo mať pozitívny vplyv na rast slovenskej ekonomiky. Ten by mal podľa odhadov komory dosiahnuť 2,1 %. Na budúci rok by mal rast hospodárstva zrýchliť na 3,1 %, a to v dôsledku oživenia globálnych trhov, znovunadobudnutia dôvery u investorov a nárastu celkovej spotreby. V oblasti nezamestnanosti sa ale očakáva len mierne zlepšenie - pokles na úroveň 13,5 %, ktorý by sa mal dostaviť v priebehu roka 2014.

Hoci produktivita práce podľa predpovedí SOPK porastie, jej cena sa výraznejšie nezvýši. Priemerná úroveň inflácie v tomto roku dosiahne 3,1 %, pričom v ďalších rokoch by sa mala znižovať k úrovni okolo 2 %. V súvislosti s verejnými financiami komora verí, že sa vláde podarí splniť záväzok voči Európskej únii (EÚ) a deficit verejných financií postupne klesne až na 1,7 % HDP v roku 2015.
 

Vyberte región